سیدمحمد خاتمی عصر روز سهشنبه، پنجم آذرماه ۱۳۹۸، در جمع فعالان سیاسی و اجتماعی با ابراز تاسف عمیق از وقایع اخیر کشور و جان باختن عدهای از هموطنان، بررسی منصفانه این حوادث، اقدام دولت برای کاهش فشار به اقشار محروم، بازنگری در سیاستها و رویکردها و باز شدن فضای گفتوگو برای ترمیم پیوند آسیب دیده میان جامعه و حاکمیت را خواستار شد.
اینکه هموطنان ما، به ویژه در طبقات محرومتر، اینقدر تحت فشارند؛ اینکه تعداد زیادی از هموطنانمان جان باخته یا آسیب دیدهاند؛ اینکه برخی نیروها و رسانهها میخواهند از رنج و اعتراض مردم اسباب به هم زدن امنیت همین مردم را فراهم کنند؛ اینکه لطمات سنگین به امکانات و اموال عمومی و دستگاههای خدماتی وارد شده و دسترسی به اینترنت و زندگی و کار دهها میلیون ایرانی مختل شده، همه مایه تأسف شدید بود و دل همه را به درد آورد.
حوادث تلخ هفته گذشته، نیازمند تحلیل دقیق، منصفانه و همهجانبه است که در آن، حادثه در متن و متن در زمینه دیده شود و سهم عوامل مختلف از جمله ریشههای نارضایتی و فقر و تبعیض، مشکلات حکمرانی و همچنین سوء استفاده بیگانگان مشخص شود که در مجال دیگری باید به آن پرداخت.
بسیاری از معترضان خشونت نکردند، اما انکار نمیتوان کرد که تخریبها و تلاش برای انحراف اعتراضها به آشوب هم وجود داشت و احیاناً سازمانیافته بود.
طبعاً هیچ حکومتی حق ندارد رخصت برهم زدن امنیت جامعه و تخریب اموال عمومی و دارایی شهروندان را بدهد یا در مواجهه با معترضان به خشونت و سرکوب متوسل شود.
از نشانههای رشدیافتگی این است که هم اعتراض شهروندان و هم تأمین امنیت توسط حافظان امنیت، بهدور از خشونت باشد و بخصوص مردم باید از آسیبهایی که خشونت به بار میآورد مصون باشند.
در این میان متوهمان براندازی هم هستند که به همان اندازه علیه اصلاحطلبان و اصلاحطلبیِ خشونتپرهیز سمپاشی کرده و میکنند که علیه جمهوری اسلامی؛ و این امر کار ما را در جدا کردن مرزها آسان میکند؛ گرچه همواره بر جدایی مرزها تأکیده شده است.
اصلاحات بسط عدالت سیاسی و اقتصادی، برای پیشگیری از این میزان نارضایتی و رنج شهروندان و پیشنیاز بالندگی ایران و نظام و تأمین امنیت و آرامش کشور و بهبود زندگی شهروندان ایران است.
نظر شما