امروز: کامبیز نوروزی، حقوقدان، روزنامهنگار و رییس کمیته حقوقی انجمن صنفی روزنامهنگاران، با بیان اینکه توسعه نهادهای مدنی، گسترش مطبوعات آزاد و گردش آزاد اطلاعات از راهکارهای عملی ارتقای حقوق شهروندی است، بازگشایی دفتر انجمن صنفی روزنامهنگاران را خواستار شد.
محورهای گفتوگوی ایرنا با کامبیز نوروزی درباره حقوق شهروندی و بازگشایی انجمن صنفی به این شرح است.
این منشور در خوشبینانهترین حالت، تنها یک گردآوری از قوانین موجود در حوزه حقوق شهروندی است و از حیث مبانی، روششناسی و نظریه حقوق شهروندی- سه رکن یک کار حقوقی- ایرادهای بنیادی دارد. توجه نکردن تدوینکنندگان منشور به ماهیت حقوقی آن، درنظر نگرفتن قوانین موجود در حوزه حقوق شهروندی و تکرار مجدد آنها، نبود نگاه آسیبشناسانه و مسالهشناسانه در تدوین سند، کلیگویی قانونی، نبود ضمانت اجرا و مشارکت ندادن نهادهای مدنی و نیروهای اجتماعی در تدوین آن، مهمترین ایرادهای این منشور است.
مهمترین مانع بر سر راه تحقق حقوق شهروندی ناشی از ساختارهای اجرایی دولت و تفسیرهای دولتی از قانون به نفع توسعه قدرت دولت است، توسعه نهادهای مدنی، گسترش مطبوعات آزاد و گردش آزاد اطلاعات از راهکارهای عملی ارتقای حقوق شهروندی است. روند حرکت فضای رسانهیی کشور مثبت است و با توجه به ساختارهای اجتماعی و سیاسی کشور، توسعه مطبوعات را باید امری اجتناب ناپذیر دانست.
رعایت قانون مطبوعات از سوی نهادهای دولتی میتواند تا اندازه زیادی به ارتقای کیفی وضعیت فعالیت مطبوعات در کشور به عنوان یکی از مولفههای مهم حقوق شهروندی کمک کند. بازگشایی دفتر انجمن صنفی روزنامهنگاران ایران یکی از مصادیق رعایت حقوق شهروندی است. بازگشایی این دفتر در شرایط کنونی اثرهای مثبت و سازندهیی بر وضعیت ایران در افکار عمومی جهانی خواهد داشت. دولت باید واقعیت دنیای ارتباطات را بپذیرد، زیرا امروز دنیای ارتباطات مثل هوا بر زندگی ما حاکم است و نمیتوان گردش اطلاعات را مهار کرد. ایجاد فضای آزاد و امن برای تولیدات رسانهیی داخلی و حمایت از تولیدات داخلی، میتواند در فضای رقابتی، رسانههای ایران را بالادست رسانههای خارجی قرار دهد. اعتماد دولت به اصحاب رسانه و شهروندان و اهتمام به جریان آزاد گردش اطلاعات و توسعه رسانههای مستقل و آزاد و ارتقای آزادی و امنیت مطبوعات، ضمن تحقق بخشی از حقوق شهروندی، میتواند امنیت ملی کشور را بیش از پیش حفاظت کند.
نظر شما